İnsanoğlunun varlığı ile başladı diyebileceğimiz mühendislik dalıdır. İnsanların göçebe yaşamı bırakıp yerleşik yaşamı seçtiği zamanlara barınak yerleri yaparak başladığı söylenebilir. Önceleri taş ustaları, zanaatkarlar ve marangozlar tarafından yapılan yapılar gelişerek inşaat mühendisliği alanını oluşturmuştur.
Mühendisliğin anası olarak bilinen inşaat mühendisliği, askeri mühendislikten sonra en eski mühendislik bölümüdür. İnşaat mühendisliği nedir, kısaca tanımlayacak olursak yapıların plan, proje, yapımı ile uğraşan temel mühendislik alanıdır.
Mühendislikte önemli bir bölüm olan inşaat mühendisliği: Ülkemizde çok ihtiyaç duyulan bir meslektir. Tüm köprü, inşaat, baraj, apartman, fabrika binalarını yapmak için inşaat mühendisine ihtiyaç vardır. İnşaat mühendisliğine girmek için sayısal yeteneğinizin çok iyi olması gerekir. İnşaat mühendisliğine girmek için Yüksek Öğretim Kurulunun yaptığı iki oturumdan oluşan sınavlara girmek gerekiyor.
Bu iki oturumdan oluşan sınavlar şöyledir; birinci oturum sınavı olan Temel Yeterlilik Sınavına girip lisans barajını geçmeniz gerekir ki ikinci oturum sınavına girme hakkınız olsun.
Birinci oturum sınavının lisans barajını geçtiyseniz sıra ikinci oturum sınavı olan Yeksek Öğrenim Kurumları Sınavına girip inşaat mühendisliğine yetecek puanı almanız gerekiyor. İstediğiniz puanı aldıktan sonra tercih zamanı tercihlerinizi yaparak puanınızın yeteceği üniversiteye yerleşirsiniz.
İnşaat Mühendisinin İşi Nedir?
İnşaatı yapan ya da gerektiğinde yıkan inşaat mühendisi, inşaatta kullanılacak malzemeleri belirler. Ve o malzemelerin maliyetlerini hesaplar. Aynı zamanda işçilerin güvenliğini de sağlar. Bazı inşaat mühendisleri büroda çalışarak proje çizer, bazı inşaat mühendisleri de şantiyede çalışarak inşaatın yapımında görev alır. Bayanlar için zor bir meslek olan inşaat mühendisliği, bayanların genelde şantiye de değil de büro içinde proje çizip, maliyet hesaplaması halinde bayanlara uygun bir meslek haline getirilir. Ama bazı bayanlar şantiyede çalışmayı severler.
İnşaat mühendislerinin çalışabildiği alanlar şunlardır: Devlet Su İŞLERİ, Ulaştırma Bakanlığı, Orman Müdürlüğü. Tarım ve Köy İşleri Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında çalışabilecekleri gibi özel sektörde, özel bürolarda ya da müteahhitlik de yaparak serbest çalışabilirler. Bazı inşaat mühendisleri diplomalarını inşaat şirketlerine verip öyle de para kazanabilirler. En fazla beş şirkete diplomalarını verebilirler.